Ce sunt polipii nazali

Polipii nazali sunt creșteri moi, nedureroase, necanceroase pe căptușeala pasajelor nazale sau a sinusurilor. Aceștia atârnă ca lacrimile sau strugurii. Polipii sunt rezultatul unei inflamații cronice și sunt asociați cu astm, infecții recurente, alergii, sensibilitate la medicamente sau anumite tulburări imune.

Polipii nazali mici pot să nu provoace simptome. Creșterile mai mari sau grupuri de polipi nazali vă pot bloca pasajele nazale sau pot duce la probleme de respirație, pierdearea simțului mirosului și infecții frecvente.

Polipii nazali pot afecta pe oricine, dar sunt mai frecvenți la adulți. Medicamentele pot micșora adesea sau elimina polipii nazali, dar uneori este necesară o intervenție chirurgicală pentru a-i elimina. Chiar și după un tratament de succes, polipii nazali revin adesea.

Simptome

Polipii nazali sunt asociați cu iritarea și umflarea (inflamația) mucoasei căilor nazale și a sinusurilor care durează mai mult de 12 săptămâni (sinuzită cronică).

Cu toate acestea, este posibil să aveți sinuzită cronică fără polipi nazali.

Polipii nazali înșiși sunt moi și nu au senzație, deci dacă sunt mici, este posibil să nu știți că îi aveți. Creșterile multiple sau un polip mare vă pot bloca pasajele nazale și sinusurile.

Simptomele frecvente ale sinuzitei cronice cu polipi nazali includ:

  • Nas care curge
  • Congestie persistentă
  • Picurare postnasală
  • Scăderea sau absența simțului mirosului
  • Pierderea simțului gustului
  • Dureri faciale sau cefalee
  • Durere în dinții superiori
  • Un sentiment de presiune peste frunte și față
  • Sforăitul
  • Sângerări frecvente ale nasului

Când e cazul să mergeți la medic

Consultați medicul dacă simptomele prezentate mai sus durează mai mult de 10 zile. De regulă, simptomele sinuzitei cronice și ale polipilor nazali sunt similare cu cele ale multor alte afecțiuni, inclusiv răceala obișnuită.

Căutați asistență medicală imediată sau sunați la 112 sau la numărul local de urgență dacă aveți:

  • Probleme serioase de respirație
  • Agravarea bruscă a simptomelor
  • Vedere dublă, vedere redusă sau capacitate limitată de a vă mișca ochii
  • Umflături severe în jurul ochilor
  • Cefalee din ce în ce mai severă însoțită de febră mare sau incapacitate de a vă înclina capul înainte

Cauze

Oamenii de știință nu înțeleg încă pe deplin ce cauzează polipii nazali, de ce unii oameni dezvoltă inflamație pe termen lung sau de ce iritația și umflarea (inflamația) determină formarea polipilor la unii oameni și nu la alții. Umflarea apare în mucoasa producătoare de lichid (membrana mucoasă) a nasului și a sinusurilor.

Există unele dovezi că persoanele care dezvoltă polipi au răspunsuri diferite ale sistemului imunitar și anumiți markeri chimici diferiți  în membranele mucoase decât cei care nu dezvoltă polipi.

Polipii nazali se pot forma la orice vârstă, dar sunt cei mai frecvenți la adulții tineri și de vârstă mijlocie.

Polipii nazali se pot forma oriunde în sinusurile sau pasajele nazale, dar apar cel mai adesea într-o zonă în care sinusurile din apropierea ochilor, nasului și pomeților se scurg prin pasaje în nas.

Diagnosticarea

De cele mai multe ori, medicul poate pune un diagnostic bazat pe simptomele dumneavoastră, un examen fizic general și examinarea nasului. Polipii pot fi vizibili cu ajutorul unui simplu instrument de iluminare.

În funcție de situație, alte teste de diagnostic includ:

  • Endoscopia nazală. Un tub subţire, flexibil sau rigid (fibroscop sau endoscop) cu o lumină cu fibră optică și o videocameră atașată, inserat prin nas îi permite doctorului să realizeze o examinare detaliată a interiorului nasului, deschiderile fiziologice ale sinusurilor și, uneori, interiorul sinusurilor. Procedura este, de asemenea, cunoscută ca rinoscopie endoscopică.
  • Studii de imagistică. Imaginile obţinute prin tomografie computerizată (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN) îl ajută pe doctor să vizualizeze mărimea și localizarea polipilor în zonele mai profunde ale sinusurilor și să evalueze extensia inflamaţiei. Prin aceste studii, doctorul exclude prezenţa altor posibile obstrucţii ale cavităţii nazale, ca anomaliile de structură sau alte tipuri de tumori canceroase sau necanceroase. În rinosinuzitele cronice polipoase, de elecţie este examinarea CT.
  • Teste de alergie. Doctorul poate sugera teste cutanate pentru a determina dacă alergiile au contribuit la inflamaţia cronică. Cu un test cutanat tip prick, mici picături de agenţi alergeni sunt aplicate cutanat pe antebraţ sau pe spate. Picăturile sunt lăsate pe piele timp de 15 minute înainte ca doctorul sau asistenta să analizeze tegumentul pentru semne de reacţii alergice. Dacă un test cutanat nu poate fi realizat, se pot solicita teste de sânge ce verifică anumiţi anticorpi pentru variaţi alergeni.
  • Testul de fibroză chistică.  Dacă aveţi un copil diagnosticat cu polipi nazali, doctorul vă poate sugera testarea pentru fibroză chistică, o boală ereditară ce afectează glandele ce produc mucus, lacrimi, salivă și sucuri digestive. Testul de diagnostic standard pentru fibroza chistică este un test non-invaziv – testul sudorii – ce determină dacă perspiraţia copilului este mai sarată decât a altor oameni.

Factori de risc

Orice afecțiune care declanșează iritații și umflături (inflamații) pe termen lung în pasajele sau sinusurile nazale, cum ar fi infecții sau alergii, vă pot crește riscul de a dezvolta polipi nazali.

Condițiile deseori asociate cu polipii nazali includ:

  • Astmul, o boală care determină umflarea (inflamarea) și îngustarea căilor respiratorii
  • Sensibilitate la aspirină
  • Sinuzita fungică alergică, o alergie la spori de ciuperci transportați pe calea aerului
  • Fibroza chistică, o afecțiune genetică care are ca rezultat fluide anormal de groase și lipicioase în corp, inclusiv mucus gros din mucoasele nazale și sinusale
  • Sindromul Churg-Strauss (granulomatoza eozinofilă cu poliangită), o boală rară care provoacă inflamația vaselor de sânge
  • Deficitul de vitamina D, care apare atunci când corpul dumneavoastră nu are suficientă vitamină D.
Istoricul familiei dvs. poate juca, de asemenea, un rol important. Există unele dovezi că anumite variații genetice asociate funcției sistemului imunitar vă fac să aveți mai multe șanse de a dezvolta polipi nazali.

Complicații

Polipii nazali pot provoca complicații deoarece blochează fluxul normal de aer și drenajul fluidelor și, de asemenea, din cauza iritației și umflăturilor (inflamației) pe termen lung care stau la baza dezvoltării lor.

Complicațiile potențiale includ:

  • Apnee obstructivă în somn. Aceasta este o condiție potențial gravă în care vă opriți și începeți să respirați frecvent în timpul somnului.
  • Crize de astm. Sinuzita cronică poate agrava astmul.
  • Infecții sinusale. Polipii nazali vă pot face mai susceptibili la infecțiile sinusale care se repetă des.

Metode de prevenție a polipilor nazali

Puteți reduce șansele de a dezvolta polipi nazali sau de a reapărea polipii nazali după tratament cu următoarele strategii:

  • Gestionați alergiile și astmul. Urmați recomandările de tratament ale medicului dumneavoastră. Dacă simptomele nu sunt bine controlate, discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbarea planului de tratament.
  • Evitați iritanții nazali. Pe cât posibil, evitați să respirați substanțe din aer care pot contribui la umflarea sau iritarea nasului și a sinusurilor, cum ar fi alergeni, fum de tutun, vapori chimici, praf și resturi fine.
  • Practicați o igienă bună. Spălați-vă mâinile în mod regulat și bine. Aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a proteja împotriva infecțiilor bacteriene și virale care pot provoca inflamația pasajelor nazale și a sinusurilor.
  • Umidificați-vă casa. Utilizarea unui umidificator poate ajuta la umezirea căilor respiratorii, la îmbunătățirea fluxului de mucus din sinusuri și la prevenirea blocajelor și inflamației. Curățați umidificatorul zilnic pentru a preveni creșterea bacteriilor.
  • Folosiți o soluție de clătire nazală. Folosiți un spray cu apă sărată (soluție salină) sau o soluție de spălare nazală pentru a vă clăti pasajele nazale. Acest lucru poate îmbunătăți fluxul de mucus și poate elimina alergenii și alți iritanți.
Puteți cumpăra spray-uri saline fără prescripție medicală sau kituri de spălare nazală cu dispozitive, cum ar fi un irigator nazal sau un recipient de plastic care impinge lichidul afara prin apăsare, pentru a administra lichidul de clătire.
Utilizați apă distilată, sterilă, fiartă timp de un minut și răcită sau filtrată folosind un filtru cu o dimensiune absolută a porilor de 1 micron sau mai mică pentru a compune soluția de irigare. Clătiți dispozitivul de irigare după fiecare utilizare cu apă distilată, sterilă, fiartă anterior sau filtrată și lăsați-l la uscat în aer liber.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasal-polyps/symptoms-causes/syc-20351888
https://www.spitalulmonza.ro/afectiune/polipoza-nazala/